Op de website van sam&werkingspartner Nationaal Fonds Kinderhulp doen jongeren als Twan, Isabel, Fleur en Annelou hun verhaal.
Armoede overkomt ook jongeren. 1 op de 15 jongeren van 18 tot 21 jaar heeft grote moeite om rond te komen. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren waarvoor een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen, beugel of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. De werkeloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren blijft stijgen. Tóch blijft een explosieve stijging aan hulpvragen bij Kinderhulp vooralsnog uit. Opvallend, want de coronacrisis heeft juist deze groep hard geraakt. Uit onderzoek van Kinderhulp blijkt echter dat veel hulpverleners niet weten dat ze bij het fonds terechtkunnen. Dat moet anders, vindt Kinderhulp. We schreeuwen daarom van de daken: weet dat wij er zijn voor deze jongeren!
Volwassen rekeningen, geen volwassen inkomen. Steeds meer jongeren in ons land worstelen met hun financiële administratie en hebben grote moeite met rondkomen. Het bijbaantje in de (door corona dichtzittende) horeca is er niet meer, maar de kosten zijn niets minder: studiekosten, woonlasten, de telefoonrekening, (zorg)verzekering en boodschappen. Alles moet betaald worden. Dat zorgt voor stress en grote dilemma’s. Bijvoorbeeld bij de 19-jarige Isabel: “Ik ben dankzij mijn opvoeding met erg weinig gelukkig. Maar ik zou echt héél graag eens niet elke dag bang willen zijn of ik de maand ga doorkomen.” En ook de 19-jarige Twan worstelt met onmogelijke keuzes: “Het is soms bijna echt keuzes maken van avondeten en ontbijt of daadwerkelijk een rekening betalen.”
Betalingsachterstanden op jonge leeftijd hebben langdurige gevolgen. Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp, is bezorgd: “Wordt een zorgverzekering een half jaar niet betaald? Dan ga je de boeken in als wanbetaler. Een stempel die je niet snel kwijtraakt én de premie met een kwart verhoogt.” Naast de grote financiële gevolgen hebben de jongeren ook een achterstand op de rest van hun leeftijdsgenoten. Jan vervolgt: “Deze jongeren staan aan het begin van hun volwassen leven. De zorgen om het chronische geldgebrek of de schulden zorgen echter dat er geen ruimte meer in het hoofd is voor andere dingen: een relatie beginnen, studeren, een eigen huisje inrichten… de ‘gewone’ ervaringen van een 18-plusser.”
Na alle geluiden in de media over toenemende jongerenarmoede, en na verontrustende gesprekken met jeugdhulpverleners, was Kinderhulp voorbereid op een grote stijging aan hulpaanvragen voor deze jongeren. Die explosie blijft vooralsnog uit. Hoe komt dat? Uit het onderzoek dat Kinderhulp uitvoerde in 2019 onder ruim 700 hulpverleners, blijkt dat veel hulpverleners niet weten ook voor jongeren bij Kinderhulp en Sam& voor alle kinderen te kunnen aankloppen. Daarom zet Kinderhulp de hulp aan 18 tot 21 jarigen in de schijnwerpers met de oproep: wij zijn er ook voor hen! We helpen met iets groots of iets kleins. Een bed en kledingkast, laptop, een bijdrage aan een vervolgstudie, sportlessen. Of tóch die warme winterjas, goede schoenen en bril. Wat er maar nodig is!
Publicatiedatum: 14 april, 2021