Het Jeugdeducatiefonds en de vier samenwerkende partijen binnen Sam& voor alle kinderen gaan de komende jaren nog efficiënter en effectiever met elkaar samenwerken. Sam& bestond uit Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Vanaf nu hoort het Jeugdeducatiefonds daar als vijfde partner officieel bij.
Met de toetreding van het Jeugdeducatiefonds als partner kunnen de samenwerkende partijen nog effectiever met elkaar samenwerken en de gezamenlijke missie beter vervullen. De organisaties vinden namelijk dat elk kind dat in Nederland opgroeit in een gezin met geldzorgen volwaardig moet kunnen deelnemen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Dit draagt bij aan hun optimale ontwikkeling op sociaal, mentaal, fysiek en creatief vlak.
Ontwikkelingskansen vergroten
Waar geldgebrek een belemmering is in de ontwikkeling van een kind, kan de school een beroep doen op ondersteuning via het Jeugdeducatiefonds. Scholen kunnen een aanvraag indienen voor een individueel kind, bijvoorbeeld voor een bed, leesboeken voor thuis, dyslexietesten, kindercoaching of ondersteuning bij de thuissituatie. Daarnaast vergoeden ze educatieve groepsaanvragen, zoals een bezoek aan het museum of theater, maar ook busvervoer naar een schoolreis of extra leermateriaal voor de hele klas.
Door de samenwerking kunnen deze scholen nu ook makkelijk een breed pakket aan voorzieningen aanvragen voor kinderen van hun school, zoals een verjaardagsbox, fiets, laptop of de contributie voor sport- of muziekles. Ook wordt er op lokaal niveau gekeken naar een optimale afstemming tussen alle partijen, de agendering van thema's rond kinderarmoede, kennisdeling, gezamenlijke lobbyvoering en verbindend uitvoeren.
Inspanningen bundelen
Barbara Bakker, Algemeen manager Sam&: “Wij zijn ontzettend blij dat het Jeugdeducatiefonds als vijfde partner is toegetreden tot het samenwerkingsverband. Hun aanwezigheid op scholen en grote netwerk aan brugfunctionarissen, zorgt ervoor dat meer kinderen snel en completer geholpen kunnen worden door maximale doorverwijzing tussen de partners. Door onze inspanningen te bundelen, kunnen we efficiënter en effectiever werken. We willen niet alleen dat kinderen meedoen, maar ook dat ze de kans krijgen om hun volledige potentieel te benutten."
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Kinderen die opgroeien in armoede doen het minder goed op school en dat ligt niet aan hun verstand. Onuitstaanbaar vind ik dat. Met deze samenwerking kunnen we er nog meer aan doen om deze kinderen gelijke ontwikkelingskansen te geven.”
De komende jaren werken we verder samen om drempels te verlagen voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met geldzorgen. Samen staan kinderen in armoede niet alleen.