Annelou van Noort, zakgeldspecialist en specialist financiële opvoeding, deelt iedere maand een zakgeldtips. We hebben alle tips tot nu toe voor je gebundeld!
Kinderen voelen dingen goed aan. Als er thuis zorgen zijn over geld, heeft je kind dit waarschijnlijk gemerkt. Geruststellen, dat is wat je wilt. Wát vertel je over jouw geldzorgen? En hóe vertel je het? Annelou van Noort, zakgeldspecialist en specialist financiële opvoeding, heeft daarvoor vijf tips.
‘Moet ik mijn kind vertellen over mijn geldzorgen?’ Volgens Annelou is het een van de meestgestelde vragen. Haar advies is duidelijk: “Kinderen zijn niet gek. Ze hebben het echt wel door als papa en mama, of een van beiden, zich ergens zorgen over maken. Onrust over geld mag je dus best bespreken.”
Annelou: “Als je kind vragen heeft, geef dan eerlijk antwoord. Maar stel je kind ook meteen gerust. Door te zeggen dat het niet wakker hoeft te liggen om jouw zorgen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen: ‘We hebben minder geld verdiend. Daarom moeten we nadenken welke keuzes we maken. Daar zijn papa en mama mee bezig, wíj kijken daarnaar. Het komt goed.’” Na zo’n gesprek moet je kind gerustgesteld zijn. “Je kind moet erop vertrouwen dat jij de problemen oplost. Het is belangrijk dat je kind niet met meer zorgen of onzekerheid uit jullie gesprek komt,” benadrukt Annelou.
“Vergeet niet dat je tegen een kind praat. Vertel altijd de waarheid, maar geef je kind niet meer informatie dan nodig is. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin om over de hoogte van een bedrag te praten. Hoeveel schuld je hebt … Wat voor geldbedrag je mist … Waar je stress van hebt … dat zegt een kind vaak niet zoveel. Elk geldbedrag klinkt hoog voor een kind.” Tip van Annelou: “Gebruik nooit het woord ‘schuld’. Een kind koppelt dit vaak aan ‘straf’ en dat brengt onrust.”
Het is lastig om je kind te vertellen dat iets niet kan, als er thuis geen geld voor is. Wat kan helpen: bedenk sámen een creatieve oplossing. Annelou: “Kinderen denken graag mee als het gaat om keuzes maken. Ze vinden het hartstikke leuk om iets te verzinnen. Vraag bijvoorbeeld wat zíj leuk vinden om in de vakantieperiode samen te doen, maar wat niets kost. Kinderen komen zelf soms met de beste oplossing als ze mogen bedenken wat wél kan.”
We leven in een wereld waar bijna alles een prijskaartje heeft. Daarom is het belangrijk dat je je kind leert omgaan met geld. Door bijvoorbeeld zakgeld maakt een kind kennis met geld. Het leert uit eigen ervaring wat de waarde ervan is. En dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Maakt je kind op dat gebied een foutje, dan is dat nog niet zo erg omdat het om kleinere bedragen gaat. Annelou: “Het zijn de eerste stappen in het maken van keuzes. Door het krijgen of verdienen van kleine geldbedragen, wordt het voor een kind al snel duidelijk dat je lang moet sparen om zoiets als een spelletje of een doos LEGO te kopen. En hij of zij kan bijvoorbeeld al snel uitrekenen hoeveel ijsjes je van dat geld kunt kopen.”
Je kind bewust maken van de waarde van geld, kan spelenderwijs. Annelou: “Geef je kind een leuke uitdaging tijdens het doen van boodschappen. Laat het bijvoorbeeld de prijzen van bepaalde producten raden. Of maak er een spelletje van om voor één euro een pak koekjes te vinden waar de meeste koekjes in zitten.” Samen bezig zijn met geldmunten kan kinderen ook veel leren. “Ik ben dol op een gezinsspaarpot, waarbij je samen voor iets spaart. Dat zorgt voor plezier,” vindt Annelou. “Spaar bijvoorbeeld voor een ijsje. En stel daarbij een doel, bijvoorbeeld dat je een ijsje koopt zodra het buiten 25 graden is. Deze manier van sparen is vaak haalbaar en blijft daardoor leuk. Met kleine bedragen, zoals iedere week een paar cent wegleggen, kan je iets heel moois bereiken. Geld zorgt dan voor iets positiefs.”