X

Hoe houd je sparen leuk, terwijl het leven duurder wordt? 

Alles in het leven wordt duurder. We merken het aan de boodschappen, gasprijzen en ben je onlangs bij een bezinepomp geweest? Geen pretje. Nu we hier als volwassenen zo mee bezig zijn, is belangrijk dat we onze kinderen wat tips en begrip over sparen bijbrengen. Daarnaast zijn we met zijn allen weer langzaam aan het opkrabbelen na de pandemie. Een perfect instapmoment om met het hele gezin het spaarpotje weer aan te vullen. Goed om de kids daar een handje bij te laten helpen. Maar hoe maak je dat dan leuk en te overzien? Krista Okma, expert opvoeden en opgroeien deelt vier challenges die geld besparen een beetje makkelijker maken. 

  

1. Breng de kosten gezamenlijk omlaag

Nu de prijzen stijgen, is het voor elk gezin belangrijk om de rekening omlaag te krijgen. Door hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid van te maken voor het hele gezin, kan het gezien worden als een challenge. Maak er bijvoorbeeld een uitdaging van om maximaal 5 minuten te douchen met behulp van een kookwekker of de timer op je telefoon. Zet de kachel lager (zeker als de zon schijnt), alle lichten uit en laat je kleding af en toe laten luchten in plaats van wassen. Dit is slechts een greep van dingen die je kunt doen om de rekening omlaag te krijgen. Heb je een slimme meter? Dan kun je bij de energieleverancier online zien of het verbruik naar beneden gaat. Houd de bespaarde kosten duidelijk bij op bijvoorbeeld een zelfgeknutseld scorebord. Van het bespaarde geld kan aan het eind van het jaar iets leuks worden gekocht of gedaan. 

  

2. Boodschappen doen

Wie zegt dat boodschappen doen niet leuk is? Ga als gezin samen zitten om te speuren naar aanbiedingen in reclamefolders. Bedenk met de verzamelde ingrediënten verschillende gerechten waar jullie de hele week van kunnen eten. Spreek een budget af waar de kinderen zich aan moeten houden. Maak vervolgens een boodschappenlijstje voor de hele week. Eenmaal bij de supermarkt start de challenge: wat staat er straks op de kassabon? Zo vang je twee vliegen in een klap; je kan genieten van een gezonde, goedkope maaltijd en je bespaart kosten die verdeeld kunnen worden in de spaarpotjes van het gezin. 

 

3. Opruimen en verkopen

Als je heel eerlijk bent, heb je in huis best wat spullen waar je niet of nauwelijks iets meedoet. Nu het voorjaar weer begint, is dit een mooi moment om eens flink op te ruimen. De spullen die je niet meer gebruikt kun je vervolgens verkopen via Vinted, Marktplaats of kijk eens tussen verkoop Facebookgroepen uit jouw omgeving. Zo heb je ruimte in je huis en het bedrag dat het je oplevert kan je in een spaarpotje doen.  

 

Tip1: wees kritisch. Heeft je kind al langer dan 3 maanden niet meer gespeeld met een speeltje? En heb je die ene trui al lang niet meer aangehad? Dan zal je het vast niet missen als je het verkoopt. Overleg wel even of je speelgoed mag verkopen en leg uit dat jullie van het bedrag iets leuks kunnen doen. 

Tip 2: zorg voor aantrekkelijke foto's, een goede omschrijving en pakkende titel, dat zorgt ervoor dat je spullen sneller verkoopt. 

 

4. Inzicht in wat je uitgeeft en abonnementen

Weet jij waar je geld elke maand aan op gaat? Het is altijd goed om regelmatig te kijken of je geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Zijn er abonnementen of dingen die je maandelijks betaalt en kunt opzeggen? Probeer het een paar maanden zonder tv-abonnementen om te kijken hoe dit voor jullie is. Nu de zon weer gaat schijnen is een avondwandeling met het gezin misschien wel lekkerder dan voor de buis kruipen met Videoland of Netflix aan. Of kruip gezellig rond de tafel voor een spelletje. Zet deze abonnementen tijdelijk stop en kijk of het iets is voor jullie is.

 

 

Lekker en betaalbaar koken met kinderen: bespaar-, kook-, en bewaartips

Zakgeld is leergeld. De handigste zakgeldtips van zakgeldexpert Annelou van Noort op een rijtje.

Een bijbaantje voor jouw kind. Heel leerzaam én belangrijk voor later. Met onze tips ben je als ouder goed voorbereid.