X

Lekker en betaalbaar koken met kinderen: bespaar-, kook-, en bewaartips

Het is een uitdaging: iedere avond lekker en gezond koken zonder te veel geld uit te geven. Met een beperkt budget ga je het liefst goed voorbereid op pad om boodschappen te doen en gooi je zo min mogelijk weg. Wij helpen je stap voor stap naar een budgetmaaltijd.



1. Plan van tevoren je maaltijden

Bezoek de supermarkt niet te vaak. Als je meerdere keren per week tussen de schappen loopt, doe je eerder onnodige aankopen. Neem de tijd om een weekplanning te maken. Op internet zijn veel budgetrecepten te vinden voor inspiratie, bijvoorbeeld de website van Albert Heijn! Bekijk welke producten in de aanbieding zijn met reclamefolders of online via www.voordeelmuis.nl. Met de zoekfunctie kijk je waar een product in de aanbieding is. Wat past en smaakt goed bij elkaar? Zijn het verse producten of kan je ook voor een pot of blik kiezen? Deze zijn vaak langer houdbaar en goedkoper. 

 

2. Maak een boodschappenlijstje

Stel een boodschappenlijstje op, en het belangrijkste: probeer niet van je lijstje af te wijken. Zo zorg je dat je niet ‘voor het geval dat’ toch producten in huis haalt die je eigenlijk niet nodig hebt. Een extra tip: probeer in je boodschappenlijstje een volgorde aan te houden die hetzelfde is als het rondje dat jij het liefst door de supermarkt loopt. Boodschappen doen duurt op deze manier zo kort mogelijk. Ook weet je op deze ‘stap-voor-stap’ manier zeker dat je niets vergeet.

 

3. Zet voordeelverpakkingen in

Kijk of je of je ingrediënten voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Paprika is bijvoorbeeld goedkoper als je drie stuks tegelijk koopt en een zak rijst gebruik je meerdere keren. Groot- of voordeelverpakkingen zijn dus ideaal. Wees niet bang om het schap goed te bekijken en zoek het huismerk op. Deze staat vaak helemaal onderaan. Bedenk ook of je in je gerecht misschien een ingrediënt kunt vervangen door een seizoensproduct, seizoensgroenten zijn bijvoorbeeld vaak lager geprijsd. Denk ook alvast na over het hergebruiken van restjes. Wat kan je hier een dag later nog mee? Van bladerdeeg bak je een hartige taart (quiche) en groenterestjes verwerk je in een soep.

 

4. Onderzoek andere opties

Op naar de supermarkt! Of naar een markt, Turkse supermarkt of de boer. Buitenlandse supermarkten hebben vaak veel vers fruit en groente om uit te kiezen en vragen minder geld voor deze producten. Vergelijk ook verse producten met producten in pot of uit de vriesafdeling, dit kan veel schelen. Ga je naar de markt? Kies dan een moment vlak voor sluitingstijd. Verkopers op de markt willen zo min mogelijk inpakken voor de terugreis en bieden vaak kortingen.

 

5. Weggooien is onnodig

Zoek op internet welke delen van een groente je kunt eten. Wist je bijvoorbeeld dat je, behalve de blaadjes, alles kunt eten van een broccoli? En ook de stam van de bloemkool prima smaakt? Weggooien is zonde, dus gebruik de ingrediënten die je hebt uitgekozen verstandig. Bespaar ook door veel eten te maken. Bijna iedere maaltijd is een paar dagen in de koelkast te bewaren of in te vriezen. Een luchtdicht bakje (bijvoorbeeld een leeg en schoongemaakt kuipje van de boter) zorgt dat er geen bacteriën bij je eten komen. Tip: zelfs kaas kan je invriezen! Rasp het wel eerst, dan houdt het zijn smaak.

 

6. Kook voor en met anderen

Op Facebook verschijnen steeds meer groepen van moeders en vaders die graag grote maaltijden bereiden en die met anderen delen. Er bestaan zelfs kookgroepjes waarin iedere dag een ander een maaltijd bereidt. Soms kook je één dag voor meerdere mensen, en op andere dagen doen andere groepsleden dit voor jou. Leuk om contact te krijgen met buurtgenoten, nieuwe gerechten en smaken te leren kennen én goed voor de portemonnee. Je kunt natuurlijk ook om de beurt koken met familie of vrienden.

 

Publicatiedatum: 9 december, 2020